torstai 9. huhtikuuta 2009

Kun tomaatti maistuu tomaatilta

Rakastan tomaatteja. Viipaleita on ihana latoa leivän päälle tai palastella punaista herkkua erilaisiin salaatteihin ja patoihin. Kirsikkatomaatteja voisin ahmia monta pakettia päivässä, kuin karkkia. Joskus ne maistuvat jopa paremmalta kuin mansikat!

Tomaatti-innostukseni rajoittuu kuitenkin valitettavasti lähinnä kesään. Talvella Suomesta on lähes mahdotonta saada kelvollisia tomaatteja: hehkuvan punaisia, pinkeitä mutta hitusen pehmeitä. Kauppojen hevi-osastoilla ostajaa odottelevat hailakat, kivikovat, happamilta maistuvat surkimukset eivät ansaitse arvonimeä tomaatti. Niistä tulee tomaatinystävälle vain paha mieli. Purkkitomaatit passaavatkin ruoanlaitossa talvella tuoreita paremmin. Salaatteihin käytän muita vihanneksia.





Kirjoitan tomaateista tänään, koska söin aamulla kevään ensimmäiset tomaatilta maistuvat tomaatit. Kaupassa ne toki olivat yhä puoliraakoja, mutta köllöteltyään muutaman päivän huoneenlämmmössä alkoivat niiden posket punehtua kummasti. Ja ai miten makeilta ne maistuivat!

Älkäähän hyvät ystävät laittako tomaatteja kylmään jääkaappiin. Olen huomannut, että monet tekevät niin, ja se särkee tomaatteja rakastavan sydämeni, hih. Tomaatit tulisi aina säilyttää yli 13 asteen lämpötilassa, jotta ne eivät vetistyisi eikä niiden maku menisi pilalle.

Olen tietoinen, että jotkut pitävät raaoista tomaateista enemmän kuin kypsistä (sama banaaneissa) ja haluavat nimenomaan välttää niiden kypsyttämistä. Sellaisten ihmisten on pakko kärsiä jonkinsorttisesta vakavasta diagnosoimattomasta tomaattimielenhäiriöstä, en keksi muuta selitystä :).

Sen lisäksi, että tomaatit maistuvat hyvälle, ne ovat pirun terveellisiä. Punaiset ystävät sisältävät paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja kivennäisaineita. Parasta tomaatissa on kuitenkin sen sisältämä lykopeeni, jonka on tutkimuksissa todettu ehkäisevän sydäninfarkteja, aivohalvauksia ja eturauhassyöpää.

Asuntomme parveke on kesällä melkoisen lämmin. Aionkin ensimmäistä kertaa yrittää kasvattaa siellä kirsikkatomaatteja. Löytyisikö keneltäkään puuhaan vinkkejä?

Olenpa suorastaan liikuttavan tosissani tämän tomaattiasian kanssa. Itseänikin naurattaa... Muita tomaattihulluja blogosfäärissä?


Kuvat: sxc.hu

2 kommenttia:

Saija kirjoitti...

En kärsi tomaattimielenhäiriöstä, mutta vakavasta banaanimielenhäiriöstä kylläkin...heheh. En vain voi sietää banaanin makeaa makua. Menee kyllä toki smoothiessa tai muiden joukossa. Tomaattejakin olen vasta tajunnut alkaa hienon sattuman seurauksena pitää huoneenlämmössä. Jääkaappimme vetelee viimeisiään ja jäädyttää tomaattimme. Äkkiä vaihtoon! Ja totta että todella paljon makeammalta ja ihanammalta maistuvat nyt!
Oi, olet onnekas parvekkeen omistaja:)

Hyvä Olo kirjoitti...

Olkoon, Sarona, banaanimielenhäiriösi anteeksi annettu, kun sen täällä avoimesti tunnustat. :)

Olen huomannut, että TOSI monet lykkäävät tomaatit jääkaappiin. Eikä kavereita kehtaa mennä neuvomaan niiden omassa kotona, et "älä hei laita niitä sinne"... Vali(s)tan sit tästä todella merkittävästä ongelmasta täällä blogissa, heh heh.

Minua neuvoi aikanaan tomaattiasiassa äiti. Äidit kehtaa puuttuu kaikkiin asioihin. Niillä on siihen oikeus, tai ainakin ne kuvittelee niin :)

Parvekkeet on mahtavia. Oma se ei kyllä valitettavasti ole, vaan vuokralla. Mulla oli viime kesänä siellä sellanen puutarha, et hyvä kun sekaan mahtu sitä ihailemaan. Tulevana kesänä uusiks!