lauantai 16. toukokuuta 2009

Kevätruokaa

Teini-ikäisenä minulla oli parsaan omituinen suhtautuminen. Vihreä varsikasvi ei yhtään houkutellut maistamaan, eikä sitä meidän tuikitavallisessa duunariperheessä maaseudulla kyllä tenaville tuputettukaan. Toisaalta parsaan liittyi eittämättä jokin ihana hohde. Hienot ihmiset, tv-sarjojen sankarittaret ja ranskalaisten romaanien päähenkilöt söivät parsaa aina keväisin ja tietenkin ah, niin ylväältä kuulostavan hollandaisekastikkeen kanssa.

Sittemmin omaan keittiöön päästyäni olen itsekin uskaltautunut testaamaan parsaa. Se on hyvää ja helppoa ruokaa. Hohde on tosin hävinnyt, mutta kivastihan se aina tuo köökkiin kevätfiiliksen. Kannattaa siis kokeilla vaikka jo tänä viikonloppuna.






Toukokuun parsakarkelot

- Osta kaupasta jämäkäntuntuisia, sileäpintaisia parsoja. Valmista parsa mieluummin samana päivänä. Jos joudut säilyttämään sitä, kääri nippu kosteaan talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen ja pidä jääkaapissa.

- Leikkaa parsasta kuivat varren päät pois. Valkoinen parsa kuoritaan aina, vihreä jos kuori on paksu.

- Keitä parsa suolalla maustetussa vedessä. Varo, ettet kypsennä varsia lötköiksi. Parsan pitää olla napakkaa ja tuntua hampaissa samaan tapaan kuin al dente pastan. Vihreä parsa kypsyy 2-5 minuutissa, valkoista parsaa saa keittää muutaman minuutin pidempään.

- Valuta parsat talouspaperin päällä ennen tarjoilua. Parsan kylkeen sopii perinteinen hollandaisekastike, mutta myös voisula on kokeilemisen arvoista.

- Parsan voi syödä sellaisenaan, mutta se sopii hyvin esimerkiksi kalan tai pastan lisäkkeeksi. Jos haluat tarjoilla kokonaisen aterian, valmista muut ruoat ensin ja keitä parsa vasta viimeiseksi.

Kaada kyytipojaksi valkoviiniä, Viinilehden asiantuntijat suosittelevat sauvignon blanc -rypäleestä valmistettua.

Kuva: sxc.hu

Ei kommentteja: