maanantai 9. maaliskuuta 2009

Kestävät kertakäyttöastiat

Kertakäyttöisyys ei passaa meikäläisen pirtaan. Siksipä taloudessamme käytetään esimerkiksi kertakäyttöastioita äärimmäisen harvoin. Joskus elämä kuitenkin tyrkkää eteen tilanteita, joissa tavallisten astioiden käyttö olisi niin vaivalloista, että kerttikset alkavat vaikuttaa kiinnostavalta vaihtoehdolta.

Viime kesänä tanssituissa häissämme vieraat mutustelivat iltapalansa kertakäyttölautasilta. Samat lautaset kelpasivat myös mieheni kolmekymppisissä. Ne eivät olleetkaan mitä tahansa kerttiksiä.



Muun muassa Ekolosta ja Ruohonjuuresta saa palmunlehdistä tehtyjä kertakäyttöastioita. Palmun kasvaessa sen alimmat lehdet tippuvat, ja ne puhdistetaan, kuumennetaan ja prässätään lautasen muotoon.

Lautaset eivät ole varsinaisia kertakäyttöastioita, sillä ne voi pestä käsin käsin 5-10 kertaa. Sen jälkeen ne voi heivata nuotioon tai biojätteeseen.

Lautasten tuotanto kuluttaa vain niukasti energiaa eikä edellytä raskasta, luontoa kuormittavaa infrastruktuuria. Työntekijät saavat lautasten valmistuksesta reilun korvauksen. Kaiken kukkuraksi lautaset ovat pahuksen kauniita verrattuna perinteisiin kerttiksiin.

Kuva: Ekokauppa Ekolo

Ei kommentteja: