keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Puhtia tuoreesta mullasta

Lisääntynyt auringonvalo saa pikkuhiljaa kodin viherkasvit heräilemään uuteen kasvukauteen. On aika auttaa pimeän talven nuuduttamia kasveja niiden ponnisteluissa vaihtamalla ravinneköyhäksi muuttunut multa uuteen.

Mullat suositellaan vaihdettavaksi helmi-maaliskuun vaihteessa, kun kasvit eivät ole vielä aloittaneet reippainta kasvuspurttiaan. Näin niiden kasvu ei häiriinny. Uuden mullan on tuoksuttava hyvälle ja oltava kuohkeaa sekä ilmavaa.

Hitaasti kasvavat lajit eivät kaipaa mullanvaihtoa joka vuosi, vaihto joka toinen tai kolmas vuosi piisaa. Helposti irtoavan pintamullan voi toki vaihtaa.

Jos kasvin ruukku on niin pullollaan juuria (ja niitä kurkistelee jopa ruukun pohjassa olevasta reiästä), ettei multaa tahdo sopia joukkoon, kannattaa ruukkukin vaihtaa isompaan. On myös kukkia, jotka viihtyvät ahtaassa ruukussa. Esimerkiksi useat paksujuuriset huonekasvit eivät pane pahakseen, vaikka koti vähän puristaakin.




Näin homma sujuu

1. Kastele kasvi mullanvaihtoa edeltävänä päivänä. Näin kasvi irtoaa ruukusta helpommin ja paakku pysyy kasassa.

2. Tee uuden kukkaruukun pohjalle salaojitus eli lisää sinne ruukunsirpaleita, kiviä tai soraa. Altakasteluruukuissa salaojitusta ei tarvita.

3. Ota kasvi vanhasta ruukusta. Ravistele helposti irtoava multa paakusta.

4. Asettele kasvi uuteen kotiinsa ja lisää uutta multaa paakun viereen ja päälle. Tiivistä multa kevyesti. Muista jättää ruukkuun kasteluvaraa.

5. Lisää mullan pinnalle halutessasi koristekiviä ulkonäön parantamiseksi ja pintamullan tiivistymistä estämään.

6. Kastele.

Kasveja kannattaa kastella hieman tavanomaista enemmän ensimmäisten viikkojen aikana. Tämän jälkeen anna mullan kuivahtaa kunnolla. Ravitse kasveja, mutta noudata ravinnepakkausten ohjeita. Kasvi saattaa heittää henkensä myös liikalannoitukseen seurauksena.

Lähteet: Biolan, Kekkilä, Nicehouse.fi

Kuva: Kekkilä

Ei kommentteja: