torstai 19. maaliskuuta 2009

Kuukautissuoja vailla vertaa

Kuukautiskuppi herättää ennakkoluuloja. Jotkut kertovat sen olevan ällöttävä, epähygieeninen ja hankala käyttää - vaihtoehto vain todellisille ekohörhöille, jotka ovat planeetan pelastumisen vuoksi valmiita luopumaan kaikista mukavuuksistaan. Usein tällaista tekstiä kuulee vain naisten suusta, jotka eivät ole kuppia kokeilleet.

Kyse ei ole mistään ekohörhöilystä, vaan kuppi on oikeasti varteenotettava vaihtoehto siteille ja tamponeille. Kupilla on useamman kuukauden palautusoikeus, joten sitä kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla.

Tiedoksi heille, jotka eivät ole koko keksinnöstä kuulleetkaan: Kuukautiskuppi on luonnonkumista tai silikonista valmistettu kuppi, jota pidetään kuukautisten aikana emättimessä. Vuoto kerääntyy kuppiin, joka tyhjennetään muutamia kertoja vuorokaudessa.

Kuppi on keksitty jo 1930-luvulla, mutta se on yleistymässä vasta nyt, ekologisen ajattelun voimistuessa. Suurena syynä sille, että kupit ovat pysyneet pimennossa, on kertakäyttösuojia myyvien yritysten markkinoinnin valtaisa volyymi.



Plussat

Käyttömukavuus. Kertakäyttöisten suojien valmistajat lupailevat suurilla kampanjoillaan vapautta, mutta suojia joutuu todellisuudessa jatkuvasti vaihtamaan ja tarkkailemaan ohivuotojen varalta. Kuppi pysyy paikallaan emättimen lihasten ja kuppiin muodostuvan alipaineen avulla. Kun kuppi on saatu asetettua oikein paikalleen, se on todella varma eikä tunnu yhtään miltään. Kupin ansiosta voi kuukautisten aikana unohtaa mummopikkarit ja käyttää juuri sellaisia vaatteita kuin haluaa. Ja nukkua alasti.

Halpa hinta. Kuppi maksaa noin 30 euroa, mikä saattaa kertasatsauksena tuntua isolta summalta. Kun kuppia säilytetään, käytetään ja huolletaan ohjeiden mukaan, se kestää käytössä vuosia. Kertakäyttöisiin kuukautissuojiin menee pitkällä aikavälillä rutkasti enemmän rahaa.

Ekologisuus. Nainen käyttää elämänsä aikana arviolta 10 000 kuukautissidettä. Niistä muodostuu järisyttävän iso jätevuori. Siteiden sijaan hän pärjäisi 7 kuukautiskupilla.

Turvallisuus. Kuppi ei hiosta, haudo, ärsytä tai hankaa kuten side saattaa tehdä. Kuppi ei ime itseensä vuotoa, vaan kerää sen sisäänsä. Siten se ei kuivata emättimen limakalvoja kuten tamponi. Se ei myöskään luo kasvualustaa haitallisille bakteereille, joten TSS:n (Toxic Shock Syndrome) riski on olematon, toisin kuin tamponeja käytettäessä.


Miinukset

Opettelu vie aikaa. Kuppia pitää opetella käyttämään. Sen asettaminen emättimeen ei välttämättä suju ensimmäisellä eikä vielä viidennelläkään kerralla, vaan vaatii oikeasti harjoittelua.

Ei pelaa erityistilanteissa. Kuppia ei kannata käyttää paikoissa, missä käsihygieniasta huolehtiminen ja kupin puhdistaminen on hankalaa. Esimerkiksi eräretkille ja festareille pakkaisin kupin sijaan siteitä.

Onko teillä kokemuksia tai ajatuksia kuukupista?

Kuva: Kuukuppikunta

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meitsi on ollut vannoutunut kuukupin käyttäjä jo muutaman vuoden. Ei ole paluuta tamponeihin siteistä puhumattakaan! Kuppi on oikeasti tosi hyvä, kätevä ja edullinen vempele, joka tuntuu paljon mukavammalta kuin perinteiset kuukautissuojat.
Ainoa juttu, mitä olen joskus miettinyt on, että milloin kuppi olisi syytä uusia? Omani on tosiaan ollut käytössä jo muutaman vuoden ja rupeaa näyttämäänkin, noh, aika käytetyltä. Tummuuhan se veren myötä, vaikka kuinka huolellisesti huljuttelisi saippuavedessä.
Mutta voin kyllä suositella kuppia kaikille, lämpimästi!

Hyvä Olo kirjoitti...

Juu, kyllähän ne kupit tuppaavat tummumaan. Mut ei se käsittääkseni mitään käytössä haittaa, ei vain ole niin kaunis katsella :).
Tuonne Kuukuppikunnan sivuille on kerätty tosi paljon tietoa kupeista.
Jos muuten ei löydy tuosta uusimisesta tietoa, niin siellä on foorumi, jossa voi varmasti kysellä muilta kuppien käyttäjiltä, koska kuppi kannattaisi vaihtaa uuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdellä keskustelufoorumilla neuvottiin muuten keittämään kuukuppi vedessä, johon on ripoteltu soodaa. Tehoaa tummentumiin!

Oon itsekin vannoutunut kupittelija. Ostin juuri PinkCupin, joka istuu paremmin kuin aiemmin käytössä ollut Diva.

Mielenkiintoinen blogi tämä muuten, palailen ehdottomasti lukemaan lisää paremmalla ajalla :)

Hyvä Olo kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Elina. Tää on yksi sos. median parhaita puolia: aina löytyy joku, jolla on vastaus (tai ainakin ratkaisuehdotus) toista askarruttaneeseen pulmaan.

Tosi mukavaa saada tänne vähän keskustelua. Olemme aloittaneet blogin vasta helmikuussa ja olemme touhusta kovin innoissamme. :)

Olen vieraillut myös sinun blogissasi, jossa on varsin inspiroivia reseptejä. Ja erityisesti täytyy kehua upeita, värikylläisiä kuviasi!

Tervetuloa toistekin lueskelemaan ja jutustelemaan. Blogimme päivittyy melko tiuhaan, koska kirjoitamme tätä kolmen neitosen voimin.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mukava niukoille päiville tuo kuppi, mutta jos omaa oikeasti runsaat kuukautiset, saa olla vajaan 2 tunnin välein puhdistusoperaatiossa, joka ei todellakaan ole ihan siistiä puuhaa. Itselläni markkinoiden suurin kuppi käytössä eli ei siis kyse siitä. Mutta sekakäytöllä onnistuu, ei siis poista side/ tampoonitarvetta valitettavasti.