sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Sananen vielä viinistä


Nautiskelen mielelläni ruoan kyytipoikana lasillisen punaviiniä arkenakin. Ongelmaksi pienten määrien lipittelyssä muodostuu tietenkin se, että viinin maku ei pysy hyvänä kuin pari päivää sen jälkeen, kun pullo on avattu.

Ilma tunnetusti kiihdyttää avatun viinipullon sisällön pilaantumista. Viinin hapettumista voi hidastaa erilaisilla pullon sulkijoilla. Me hankimme tyhjiöpumpun, joka on osoittautunut loistavaksi ostokseksi. Pumppu ei estä viinin hapettumiskehitystä täydellisesti, mutta viinin maku pysyy hyvänä viikon, vähän reilunkin. Viineissä on tässäkin suhteessa eroja: mitä kevyempi viini on, sitä nopeammin se pilaantuu.

Tyhjiöpumpun (vakuumipumpuksikin kutsuttu) avulla imetään pullosta ylimääräinen ilma pois, ja pullo sulkeutuu tiiviisti. Ostimme paketin, jossa oli pumppu ja kaksi korkkia, Sokokselta, ja se maksoi muistaakseni noin 15 euroa.



Viinikellari-sivustolla kerrotaan muuten hyvä vinkki jämäviinin käyttöön: punaviinin loput voi kaataa jääpalapussiin ja käyttää pakastetut viinikuutiot ruoanlaitossa.

Kuvat: Payumar, Artepro

Ei kommentteja: