keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Testasimme: Jäsenkorjaus

Makaan silmät kiinni. Huoneessa leijailee mieto hierontaöljyn tuoksu. Lämpimät kädet hierovat hartioitani. Sormet sivelevät, painavat, pyörittävät ja pehmittävät. Tunnen, kuinka jännitys antaa periksi ja veri kiertää... Ah, tässä voisi maata loppupäivän!

Jäsenkorjaus kuulostaa jotenkin juurevalta toiminnalta. Kahvipöytäraatini mielestä myös kovakouraiselta. Niin tai näin, olen päättänyt viedä työn ja talven väsyttämän kroppani jäsenkorjaajan käsittelyyn. Selkää särkee, jalkoja puuduttaa ja hartiat jumittavat. Niitä tuikitavallisia toimistotyöläisen vaivoja.

Maija Kelloniemi ottaa minut ystävällisesti vastaan. Hän kyselee ensin tarkasti vaivat ja tulon syyn. Saan näyttää oikein paperille piirretyn ihmishahmon avulla, mistä kolottaa. Maija kertoo kalevalaisen jäsenkorjauksen periaatteista: tarkoituksena on pehmittää lihaksia, parantaa lihasten, nivelten ja sidekudosten liikkuvuutta ja helpottaa hermojen toimintaa, poistaa esimerkiksi pinnetiloja. Kaikki tehdään lempeästi, ilman kipua ja asiakkaan ehdolla. Täällä ei väännellä eikä rusautella, vaikka kaikki tehdäänkin perinpohjin ja voimaa väheksymättä.

Käyn selälleni hoitopöydälle. Saan päälleni pehmeän peitteen. Maija tarkkailee ensin minua ja asentoani. Oikea jalkaterä kääntyy levollisena maatessanikin sisäänpäin ja vasen jalka on sentin pidempi kuin toinen. Keho ei ole ihan tasapainossa, ei ihme, jos selkää särkee.

Käsittely alkaa jaloista. Maija hoitaa koipeni kokonaan jalkapohjia, varpaita ja polvilumpioita myöden, siirtyy sitten selkään, joka hoidetaan istualtaan ja tekee lopuksi lempeän tehoiskun käsiin. Tämä ei tunnu perinteiseltä hieronnalta, vaan kosketus on enemänkin voimakasta sivelyä ja painelua. Frantsilan Ojan isännän linimentti lämmittää ja rentouttaa. Tunnelma huoneessa on lempeän rauhallinen. Pienikin värähdys saa hoitajan vähentämään voimaa ja muuttamaan otettaan. Välillä hämmästyn siitä, miten tarkasti Maija lukee minua ja kroppaani.

Käsien hieromisesta nautin eniten. Vaikka kävisi huoltamassa lihaksiaan enemmän tai vähemmän säännöllisesti, olkavarsia, ranteita ja sormia tulee harvoin hoidatettua. Nyt koko käsi käydään läpi jokaista jännettä myöden. Tuntuu aivan taivalliselta, kun veri lähtee kiertämään ja lihakset rentoutuvat. Liikkuvuus paranee niin paljon, että mieleni tekisi heilutella käpäliä koko ajan ylös alas silkasta ilosta. Ihan kuin olisin saanut uudet kädet!




Puolentoista tunnin hoidon jälkeen olo on energinen ja levännyt, joskin hieman höperö. Istun tovin tuolilla ja juon kaikessa rauhassa pari lasillista vettä. Maija ohjeistaa, että vettä kannattaa juoda reilusti vielä illan mittaan, eikä tänään kannata saunoa. Kropalle perusteellinen jäsenkorjaajan käsittely on nautinnollinen, mutta epäilemättä myös aika rankka kokemus. Kuonat lähtevät liikkeelle ja seuraavina päivinä voi huomata omaavansa sellaisiakin lihaksia, joiden olemassa olosta ei aikaisemmin tiennyt ollenkaan.

Jäsenkorjaus rentoutti minut paremmin kuin perinteinen hieronta. Olo on ryhdikäs, eivätkä jalat tunnu enää olevan eriparia. Voisin vaikka vannoa, että jalkojeni asento parani ja selälläni maatessani en enää huomaa, että toinen olisi toista pidempi. Parasta on yleinen liikkuvuuden parantuminen. Jalat venyvät, kädet kurottavat ja olkapäät pyörivät kuin keväthuollon jälkeen. Meikäläinen taitaa ottaa jäsenkorjaajan käsittelyn tavaksi.

Kuva: www.sxc.hu

Ei kommentteja: