tiistai 3. maaliskuuta 2009

Morjesta vain muovisille pesuainepulloille!


Arvatkaapa, mitä nämä ovat. Nysät näyttävät etanoilta mutta ovatkin pähkinöitä – intialaisia pesupähkinöitä!

Meidän huushollissamme pestään paljon pyykkiä, kiitosta vain nelinkontin kulkevalle lapsellemme. Kotiin kannetaan tämän tästä pesuainepulloja, jotka päätyvät kotvassa kaatopaikalle. Muovivuorta pitkin voisi kaiketi tallustaa taivaaseen...

Vaihtoehtoja on onneksi muitakin. Ostimme vasta ensimmäiset pesupähkinämme. Ne eivät oikeastaan ole pähkinöitä vaan luumarjoja ja passaavat siten myös pähkinäallergikolle.

Pesupähkinät eivät ole eilinen keksintö: niitä on käytetty Intiassa ja Nepalissa satoja vuosia. Pähkinöillä puhdistuvat niin kuteet kuin kädetkin (ja jalat ja muut). Luonnonmukaisten pähkinöiden käyttö on yksinkertaista – muutama pähkinänpuolikas pieneen kangaspussiin, pussi pyykin sekaan ja kone pyörimään. Huuhteluainetta ei tarvita, sillä pähkinät pesevät pyykin pehmeäksi – ja puhtaaksi! Samoilla pähkinöillä voi pestä pari kertaa, sitten ne sopivat biojätteen sekaan. Ja luonto kiittää.

Kertakaikkisen simppeliä ja suositeltavaa. Pesupähkinöitä voi tilata vaikkapa Ekokauppa Ekolosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noi pesupähkinät on kyllä aivan mahtava juttu! Mä olen pitkään ollut niitä hankkimassa, mutten vaan ole saanut aikaiseksi. Nyt aion tsempata!

Hyvä Olo kirjoitti...

hyvä homma, suositan! :-) pähkinät muuten tulevat kaiken päälle halvoiksi!