torstai 5. maaliskuuta 2009

Sokerilla on väliä

Olemme tottuneet ajattelemaan, että sokeri on pahasta. Sokereissa on kuitenkin eroja.

Valkoinen sokeri on kemiallisesti ravintoaineista puhdistettua, puhdasta hiilihydraattia. Se vie nälän tunteen sisältämänsä energian avulla, mutta on runsaasti käytettynä haitallista.

Raakaruokosokeri on tummaa sokeria, joka muistuttaa valkoista sokeria kidemäisellä rakenteellaan. Raakaruokosokeri on valmistettu samalla tavalla kuin valkoinen sokeri, mutta sitä ei ole puhdistettu aivan kaikista ravinto- ja kivennäisaineista.




Täysruokosokerissa sen sijaan on suurin osa ravintoaineista jäljellä. Se sisältää erilaisia kivennäisaineita, kuten kalsiumia, fosforia, rautaa, natriumia, kaliumia sekä B-ryhmän vitamiineja ja aminohappoja. Täysruokosokeri on sokeriruo´on mehusta kuivaamalla valmistettua tummaa, pulverimaista sokeria. Täysruokosokeri ei ole niin makeaa kuin valkoinen tai raakaruokosokeri.

Suomeen täysruokosokeria tuodaan intiaanisokerin nimellä Boliviasta sekä Rapadura-nimikkeellä Brasiliasta. Täysruokosokerin leivontaominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin valkoisen sokerin. Täysruokosokeri on kalliimpaa kuin valkoinen sokeri, sillä sen valmistus vaatii runsaasti käsityötä eikä sovellu teolliseen tuotantoon.

Lähde: Tuija Ruuska: Kasviskeittiö
Kuva: Ekokauppa Ruohonjuuri

Ei kommentteja: